Διάκριση φοιτητριών Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Διεθνή Διαγωνισμό Μετάφρασης «Трансформации 2022 –Transformation 2022» (Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τάρνοβο, Βουλγαρίας), 22 Μαΐου, 2022

Στην φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Μετάφρασης  «Трансформации 2022 – Transformation 2022» συμμετείχαν και βραβεύτηκαν φοιτήτριες του Τμήματος  ΒΣΑΣ. Η φοιτήτρια Μίρκα Πεδιωτάκη  απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση». Η φοιτήτρια Μαρία-Ελένη Αντωνοπούλου  απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση»  και το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Πεζογραφία». Με ειδικό έπαινο διακρίθηκε η φοιτήτρια Φρειδερίκη-Παναγιώτα Νικολάου για το σύνολο των μεταφράσεων της.       

Στο Διεθνή Διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται για έβδομη φορά στο Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τάρνοβο, Βουλγαρίας,  συμμετείχαν 362 φοιτητές από 23 χώρες και κατατέθηκαν 550 μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων από 20 ξένες γλώσσες  προς τη βουλγαρική και αντίστοιχα.   

Δι-Ερευνητικές ασκήσεις στην ‘προσφυγική γειτονιά’ των Συκεών

Το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου (ΠΑΜΑΚ) και η Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης-Συκεών ξεκινούν τη συνεργασία τους με “Ερευνητικές ασκήσεις στην ‘προσφυγική γειτονιά’ των Συκεών”.

Την Παρασκευή 27.5.2022 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην διαδρομή της ‘προσφυγικής γειτονιάς’, ενώ τα μέλη του Εργαστήριου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου (ΠΑΜΑΚ) θα παρουσιάσουν στη συνέχεια ερευνητικές δράσεις και προγραμματισμό των κοινών συνεργασιών, μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η συνάντηση θα γίνει 27/5/22 στις 10:00 στην είσοδο του Επταπυργίου

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα
https://forms.gle/YDjg5nEusGqLKyLv7 μέχρι τις 25.5.2022

Διεθνές συνέδριο «The Virtual, Otherwise», 2 – 4 Ιουνίου 2022

O ελληνικός κόμβος του διεθνούς συνεδρίου «The Virtual, Otherwise» θα λάβει μέρος στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 2-4 Ιουνίου, 2022.Το πρόγραμμα συνδυάζει την προβολή των μαγνητοσκοπημένων keynote και πάνελ, live διαδικτυακές συζητήσεις με ανθρωπόλογους σε διάφορα σημεία του κόσμου και παράλληλες δράσεις (podcast, εκθέσεις, παιχνίδια, μουσική, προβολές, θεατρικό εργαστήρι) που θα διεξάγονται δια ζώσης.

Ενδεικτικό πρόγραμμα
Πέμπτη 2 Ιουνίου
12.00 Instagram Lives (Κάιρο)
13.00 Το έχεις ακούσει αυτό; (podcast)
14.00 Sound Booth
15.00 The Joy of Glitching
16.00 Film Shorts: Feminist storytelling: engaging the future through the past
19.00 KEYNOTE Corazón de Robota (She-Robot Heart)
20.30 Άνοιγμα – Καλωσόρισμα στο συνέδριο
21.00 Otherwise Athens: Four Prospects of Virtuality in the City
Παρασκευή 3 Ιουνίου
9.00 Ghosting the City: Zooming in on Otherwise Publics in Virtual Worlds (Αμβούργο)
11.00 KEYNOTE Surveillance Capital and Occupation
12.00 Sound Booth
13.00 Artist’s Block: Creative Collaborations on Post-Soviet Panel-Block Apartment Art
15.00 Diasporic Praxis: Re-thinking Ethnographic Approaches to the Balkans
(Bουλγαρία)
17.00 Έκθεση – Περιβαλλοντικές εκφάνσεις του τραύματος
18.00 Να απο-αποικιοποιήσουμε την Πόλη! Το Παιχνίδι & το Βίντεο
19.00 Sound Booth
20.30 Desktop Cinema (Προβολές στην Ταράτσα)
21.30 Επιλογές εθνογραφικού φίλμ (Προβολές στην Ταράτσα)
Σάββατο 4 Ιουνίου
11.00 ΚΕΥΝΟΤΕ Aimee Meredith Cox
12-13.30 Πες το Αλλιώς | Αnthrobombing Εργαστήριο (μόνο με προεγγραφή)
13.00 Virtual Geographies of Los Angeles: Responses to Ecology of Fear (UCLA)
13.30-14.30 Sound Booth
14.00 The Map, the Story & the Photograph: Multimodal Methods Against the Grain of Environmental Change
16.00 Sound Booth
17.00 Προοπτικές της δημόσιας ανθρωπολογίας: ανοικτή συζητήση με το Anthrobombing
21.00 Music in the Metaverse !!!!

Οργάνωση & συντονισμός
Πηνελόπη Παπαηλία
Πένυ Πασπάλη
Οργανωτική ομάδα
Εύη Δεσποτοπούλου
Κωνσταντίνος Διαμαντής
Κωστής Καλαντζής
Μελ Καλφαντή
Βιολέττα Κουτσούκου
Ντάνα Παπαχρήστου
Μιμήνα Πατεράκη
Πέτρος Πετρίδης
Ελένη Σιδέρη
Sharon Jacobs
Nick Smith
Φοιτητική ομάδα υποστήριξης Παν. Θεσσαλίας
Φοίβος Ζώτης
Φωτεινή Κίτου
Γιώργος Κωνσταντίνου
Δήμητρα Μοροσού
Μιχάλης Παναγιωτόπουλος
Αναστασία Στρίμτσου
Έρικα Τσιουκαντάνα
Όλγα Φώτου-Παρθενίδου
Ηλίας Μάριος Χαλιαμάλιας
Φορείς υποστήριξης
Society for Cultural Anthropology
Society for Visual Anthropology
Experimental Humanities Collaborative Network
Φορείς συνεργασίας
Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΠΘ
Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας
Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Κοινωνικού Φύλου, ΠΑΜΑΚ
Anthrobombing
KTEΛ Μαγνησίας
Ευγενική παραχώρηση του χώρου: Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη

https://www.facebook.com/events/1173538900140279

Β’ Κύκλος Διαδικτυακών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων ΕΘΝΟΓΡΑΦΕΙΝ

Η Λέσχη Εθνογραφίας-Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου διοργανώνει για το ακαδ. έτος 2021-2022 σεμινάρια με τη θεματική:  

«Δημόσια Ανθρωπολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά»


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» χωριό Ελληνικό ν.Ιωαννίνων. Φωτογραφία: Φ. Τσιμπιρίδου
ΕΘΝΟΓΡΑΦΕΙΝ
Κριτικοί διάλογοι, επιστημολογικές προκλήσεις,
εμπειρίες πεδίου, δημιουργικά κείμενα
 
Στόχος του σεμιναρίου ΕΘΝΟΓΡΑΦΕΙΝ είναι να συμβάλει σε μία κριτική και διεπιστημονική συζήτηση για τη θεωρία και πρακτική της εθνογραφίας, την επιστημολογία της έρευνας, τη σημασία της ενσώματης εμπειρίας, αλλά και τους τρόπους διάχυσης της παραγόμενης ανθρωπολογικής γνώσης στο ακαδημαϊκό και μη-ακαδημαϊκό κοινό. Η ανθρωπολογική μελέτη, ως ερευνητική πρακτική και ως πολιτική γραφής που εμπεριέχει την κριτική αποτίμηση, την ενσυναίσθηση, τον αναστοχασμό και την αυτοαναφορικότητα,  αναδεικνύει τη σημασία της πολυτροπικής ανάλυσης του τοπικού για την κατανόηση του γενικού.

Συντονισμός
Φωτεινή Τσιμπιρίδου – Ιωάννης Μάνος

Ο 2ος Κύκλος που ξεκινάει το Νοέμβριο του 2021, με τον τίτλο «Δημόσια Ανθρωπολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά», επιχειρεί να εντάξει τα παραπάνω ζητήματα στο πλαίσιο μιας ‘Δημόσιας Ανθρωπολογίας’, η οποία συνδιαλέγεται με την κοινωνία, συνυφαίνοντας τον αναστοχαστικό και με ενσυναίσθηση κριτικό λόγο της ανθρωπολογικής γνώσης με τις εναλλακτικές πρακτικές της κριτικής δημοσιότητας. 

Η έννοια της ‘πολιτιστικής κληρονομιάς’ επιλέγεται, στην τρέχουσα περίοδο, ως ένα πεδίο αναστοχασμού και αναθεώρησης του νεοελληνικού «Εαυτού». Το σύγχρονο ελληνικό εθνικό αφήγημα αρθρώνεται με επιτελέσεις, τελετουργίες και συμβολισμούς στο δημόσιο και ιδιωτικό λόγο και χώρο, που, μέσα από πολιτικές και διαδρομές της μνήμης συγκροτούν το κυρίαρχο αφήγημα περί της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τελευταία με τη συνδρομή των πολιτικών του κράτους, των διεθνών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες συλλογικότητες, οι οποίες νοηματοδοτούν και αναπαράγουν σχέσεις εξουσίας και ηγεμονίας, παραπέμπει στην ιδέα της συνέχειας και της γραμμικής εξέλιξης του ιστορικού χρόνου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά κενά και αποσιωπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με την αποδόμηση των ηγεμονικών λόγων, οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις αναζητούν τις σημασίες και τη δυναμική που αποκτούν οι σιωπές και τα κενά στις ζωές των διαφορετικών, των υπεξούσιων και των συλλογικοτήτων, έτσι όπως αυτές εγγράφονται στα όρια, τα περιθώρια και τα σύνορα των κυρίαρχων αφηγήσεων και των πολιτικών του πολιτισμού στη δημόσια σφαίρα.  

Στους/στις συμμετέχοντες/ουσες που θα κάνουν εγγραφή στην παρακάτω φόρμα, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης:
Google form:  https://forms.gle/sX1JPzGS63Ve3xbg7

————————————————————————–

Πλατφόρμα Σεμιναρίων: ZOOM

Link  https://zoom.us/j/8364531775?pwd=OVg3YVZlbmVCYWs3S0JYcEFGYlV1QT09
Meeting ID: 836 453 1775     Passcode: KB2JKa

23  Μαΐου 2022, (17:00-19:00)

«Οι τουριστικές και αρχαιολογικές οντολογίες της Δήλου: 
Εμπειρίες “ξέφωτης αλήθειας” και “άκρυπτου” κοσμοπολιτισμού»

Ομιλήτρια: Δέσποινα Νάζου
Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Παν/μιο Αιγαίου), 
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Παν/μιο Κρήτης

Περίληψη

H Δήλος, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα,  πολύ κοντά  και σε εξάρτηση από την υπεραναπτυγμένη τουριστικά Μύκονο, αποτελεί παράλληλα ένα επισκέψιμο τόπο για πολλές διαφορετικές κατηγορίες υποκειμένων που διαμορφώνουν, παράγουν και διαχειρίζονται τις δικές τους συχνά ανταγωνιστικές αντιλήψεις για την κληρονομιά, τον αρχαιολογικό τουρισμό, τα μνημεία και τα ερείπια σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερη “αίσθηση τόπου” που κινείται μεταξύ τοπικότητας  και  κοσμοπολιτισμού.Δεδομένου ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και οι υλικότητές τους παρουσιάζονται συνήθως στο κοινό μέσω ερμηνευτικών προσεγγίσεων διαφορετικών από εκείνες των αρχαιολόγων που ανασκάπτουν τους χώρους, η παρουσίαση επικεντρώνεται κυρίως στους τρόπους με τους οποίους οι αρχαιολογικοί χώροι ως ” τοπία κληρονομιάς¨ (heritage scapes) και ¨τουριστικές συνοριακές ζώνες¨ (touristic border zones), είναι το αποτέλεσμα επιτελεστικών πρακτικών πολλών και διαφορετικών υποκειμένων και φορέων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι χώροι αυτοί ¨αφηγούνται¨  πολλές και δυνητικά αντικρουόμενες ιστορίες που σχετίζονται με το παρελθόν αλλά και με τις εκάστοτε σχέσεις εξουσίας και κοινωνικοπολιτικών ισορροπιών.
Στο ίδιο πλαίσιο,  θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ο ρόλος των αρχαιολόγων ως ¨ειδικών¨   πολιτισμικών μεσολαβητών της πολιτισμικής ετερογένειας της Δήλου.  Παράλληλα θα φωτιστούν  οι  τουριστικές αναπαραστάσεις,  προσδοκίες και  φαντασιώσεις των επισκεπτών, τουριστών/στριών που συνδιαμορφώνουν τη Δήλο ως τουριστικό θέλγητρο  πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δέσποινα Νάζου /Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Δέσποινα Νάζου είναι Δρ. Κοινωνικής ανθρωπολογίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Μεταδιδάκτορας  του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορικής της έρευνα επικεντρώθηκε στην μυκονιάτικη ταυτότητα σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων της Μυκόνου,  και στην σύνδεσή της με την έννοια της εντοπιότητας στον αγροτικό χώρο της Ρήνειας και της Δήλου. Η  πρώτη της μεταδιδακτορική έρευνα  (2003-2006) αφορούσε στη γυναικεία εργασία, στις ατομικές, οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον τουρισμό, στη Μύκονο και τη Λέσβο (χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ- ΕΠΕΑΕΚ -Τμήμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου) Από το 2017 έως σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα έρευνας «Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες: υποδοχή, πρόσληψη και οικειοποίηση του αρχαιολογικού αποθέματος στη νησιωτική Ελλάδα 2017-2021). Η έρευνά της επικεντρώνεται σε Δήλο, Ρήνεια, Μύκονο, Μεγανήσι, Λευκάδα με χρηματοδότηση από ΓΓΕΚ/ΕΛΙΔΕΚ -Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

email: desponazou@gmail.com

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Dëcoloиıze Hellάş – Iωαννινα 20-22/5

Ένα δυναμικό παρόν στην πόλη και στην πανεπιστημιακή κοινότητα θα δώσει η 1η συνάντηση του φοιτητικού δικτύου του Dëcoloиıze Hellάş.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτελεί το 1 από τα 3 Πανεπιστήμια-μέλη του δικτύου!

fb event: https://www.facebook.com/events/531862605175747/