Μήνας: Φεβρουάριος 2021
Εκδήλωση: Διάλεξη του Γκαζμέντ Καπλάνι, συγγραφέα-Διευθυντή του Αλβανικού Προγράμματος Hidai “Eddie” Bregu στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο-, για τη συγγραφική του εμπειρία.
Η Λέσχη μελέτης Γλωσσών και Λογοτεχνίας σε συνεργασία με τη Λέσχη μελέτης των Συνόρων και τη Λέσχη Εθνογραφίας του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου στη σειρά διαλέξεων «Οι μακρινοί μας γείτονες»
φιλοξενούν τον Γκαζμέντ Καπλάνι, Διευθυντή του Αλβανικού Προγράμματος Hidai “Eddie” Bregu στο Πανεπιστήμιο DePaul στο Σικάγο, στο οποίο και διδάσκει, που θα δώσει διάλεξη για τη συγγραφική του εμπειρία.
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 12/3/2021 και ώρα 18.30, στο σύνδεσμο https://zoom.us/my/bsas9
Για το έργο του Γκ. Καπλάνι θα μιλήσουν ο Δημήτρης Καργιώτης, Καθ. Συγκριτικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και η Ελίνα Καπετανάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μεταδιδάκτορας (Τμ. ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
Συντονίζει η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Καθ. Νεότερων και σύγχρονων σλαβικών λογοτεχνιών και σλαβικού πολιτισμού (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Λίγα λόγια για την εκδήλωση
Γκαζμέντ Καπλάνι, Γράφοντας για τα Βαλκάνια
«Εάν ήσουν τουρίστας, τα σπαστά σου ελληνικά θα ηχούσαν πολύ χαριτωμένα. Γιατί στην ουσία αυτό είναι το πρόβλημα της διαφοράς: όταν τα ελληνικά τα μιλά σπαστά ένας Αμερικανός, τότε αυτός είναι ένας συμπαθητικός Αμερικανός. Όταν τα μιλά σπαστά ένας Αλβανός, τότε αυτός δεν είναι παρά ένας κωλο-Αλβανός. Όταν τα ελληνικά τα μιλά πολύ καλά ένας Αμερικανός, τότε αυτός συνήθως είναι ένας θαυμάσιος Αμερικανός, όταν τα μιλά άψογα ένας Αλβανός τότε αυτό που του αξίζει είναι το σύνθημα: ‘Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ’». Ο Γκαζμέντ Καπλάνι έφυγε από την Ελλάδα, όπου έζησε είκοσι πέντε χρόνια παραγωγικής ζωής, ζει και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να τον κρατήσει κοντά της, ο Γκαζμέντ Καπλάνι δεν έλαβε ποτέ απάντηση στο αίτημά του για ελληνική υπηκοότητα. Από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα με την Αλβανία έως σήμερα ο Καπλάνι δεν σταμάτησε να καταγράφει την ελληνική και τη βαλκανική πραγματικότητα – η μαρτυρία του πολύτιμη για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει σύνορα, ένα ελεύθερο, κριτικό πνεύμα, με τη μελαγχολία, το χιούμορ, την ειρωνεία κάποιου που έχει να μας διδάξει πολλά για τη χώρα και τη γειτονιά μας. Σε μια χρονιά πατριωτικών εξάρσεων και βερμπαλισμών, σε μια χρονιά όπου το αφήγημα περί της ένδοξης ιστορίας μας θα κυριαρχήσει πάνω από κάθε προοπτική αυτοκριτικής, είναι καιρός να κοιτάξουμε την εικόνα μας στον καθρέφτη που υψώνουν ενώπιών μας με τη γραφή τους άνθρωποι σαν τον Γκαζμέντ Καπλάνι, να τους ακούσουμε και να τους τιμήσουμε. Όπως μας τίμησαν αυτοί με την παρουσία τους και την προσφορά τους στη χώρα μας.
Παρουσίαση και συζήτηση για το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, “Πώς συλλογάται ο Ρήγας; Επιστροφή στις πηγές”.
Η Λέσχη μελέτης Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου, στη σειρά διαλέξεων «Οι μακρινοί μας γείτονες» και σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Decolonize Hellas
σας καλούν την Δευτέρα, 1/3/2021, 19.00 μ.μ., στο σύνδεσμο https://zoom.us/my/bsas9
στην παρουσίαση και συζήτηση για το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, Πώς συλλογάται ο Ρήγας; Επιστροφή στις πηγές.
Με τον συγγραφέα συνομιλούν οιιστορικοί: Νίκος Σιγάλας και Τάσος Κωστόπουλος.
Συντονίζει η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Καθ. Νεότερων και σύγχρονων σλαβικών λογοτεχνιών και σλαβικού πολιτισμού, (Τμ. ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
Από την πρωτοβουλία Decolonize Hellas παρεμβαίνουν ο Νικόλας Κοσματόπουλος, Επικ. Καθ. Ανθρωπολογίας και Διεθνών Σχέσεων (American University of Beirut) και η
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου (Πρόεδρος του Τμήματος ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Λίγα λόγια για την εκδήλωση
Δημήτρης Ψαρράς Πώς συλλογάται ο Ρήγας; Επιστροφή στις πηγές.
«Ελευθερία στο πολίτευμα, ελευθερία στην καταγωγή, ελευθερία στη θρησκεία, ελευθερία στη γλώσσα, ελευθερία στην κοινωνία. Αλλά και ελευθερία στον έρωτα και ισότητα στις σχέσεις των δύο φύλων». Έτσι συνοψίζει ο Δημήτρης Ψαρράς το όνειρο του Ρήγα Φεραίου στο βιβλίο του Πώς συλλογάται ο Ρήγας;
Το 2021, διακόσια χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, με την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης για λόγους πανδημίας, οι ελευθερίες και τα κεκτημένα δικαιώματα απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά, και παίρνοντας αποστάσεις από δημόσιες μιμητικές ελληνοκεντρικές τελετές και απαγγελίες για κατορθώματα ηρώων από το πάνθεον της ελληνορθόδοξης υμνωδίας, θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για μια πιο ουσιαστική αξιοποίηση του 1821. Θέλουμε με κριτική ματιά να επιστρέψουμε στις πηγές και να αναστοχαστούμε πάνω στις αξίες και τα κίνητρα των επαναστάσεων που έγιναν στις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για την εποχή και την πραγματικότητα που ενέπνευσε τον Ρήγα Φεραίο και άλλους ρομαντικούς επαναστάτες με οράματα περί ελευθερίας στα Βαλκάνια πέρα από τον ελληνοκεντρισμό, για την Ευρώπη του διαφωτισμού με όρους οικουμενικότητας και κοσμοπολιτισμού.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Αλλαγής ημερομηνίας διεξαγωγής Συνεδρίου
Αγαπητές/ αγαπητοί,
Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των συμμετεχουσών/συμμετεχόντων, ανακοινώνει ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου μεταφέρεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2021 (Θεσσαλονίκη).
Παρακαλούνται θερμά ΜΟΝΟ όσες/όσοι υποψήφιες/οι εισηγήτριες/τές έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής αλλά αδυνατούν να παρευρεθούν, να ενημερώσουν την οργανωτική επιτροπή στο lemmth.vsas.synedrio2021@gmail.com
Όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, η αίτησή τους εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση.
Οι συνδιοργανωτές:
-Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
-Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπ. Μακεδονίας,
-Εργαστήριο για τη Μελέτη του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του
Τμήματος ΒΣΑΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
-Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
-Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής,
Ελένη Γελάνη, Υποψ. Διδάκτωρ. Λαογραφίας & Κοιν. Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ.