«Άκουσα το θεό να κλαίει» (ντοκυμαντέρ 86΄- παραγωγή 2013)

Στα πλαίσια του Κύκλου «Το Εργαστήριο Culture-Borders-Gender/LAB στην πόλη» προβάλουμε και συζητάμε με τη δημιουργό  Ελπίδα Σκούφαλου την ταινία :

«Άκουσα το θεό να κλαίει»
(ντοκυμαντέρ 86΄- παραγωγή  2013)

την Τετάρτη 25/1/2023, ώρα 18.00-20.30, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ
(διεύθ.: Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη).

Προσκαλούμε σε ανοιχτό μάθημα Δημόσιας Ανθρωπολογίας φοιτητ@ και κοινό της πόλης, θεωρώντας ότι η γνώση έχει αξία: όταν παράγεται σε δημόσιους χώρους πολιτισμού της πόλης, όταν μοιράζεται και εκτός των τειχών του Πανεπιστημίου, όταν η επιστήμη συνομιλεί διαθεματικά με την τέχνη, όταν ανοίγει δρόμους δίνοντας φωνή, αξία και σημασία σε μειονοτικά και αφανή σώματα και υλικότητες, όταν η κριτική σκέψη συναντά τη σοφία των καθημερινών ανθρώπων.

Η ταινία μας ταξιδεύει σε Ελλάδα, Συρία και Αλβανία. Εστιάζει σε τελετουργίες πίστης, πένθους και θρήνου έτσι όπως επιτελούνται από ένα κόσμο μειονοτήτων, τόσο κοντά και τόσο μακριά μας. Κοινότητες περιθωρίου από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο που μας υπενθυμίζουν για τη λυτρωτική και θεραπευτική σημασία της ενσώματης τελετουργίας. Κόσμοι που μιλούν στο Θεό με το σώμα και εμφορούνται διαθετικά στην κοινωνική πράξη από τα πάθη τους. Κόσμοι όπου η πίστη για τη ζωή τους κατευθύνει να τιμούν τελετουργικά τους νεκρούς. Κόσμοι  που μιλούν για ξεχασμένες οικειότητες μετα-ανθρώπινης συμπερίληψης, σε αρμονία με τη φύση και με τα άλλα πλάσματα.

Διοργάνωση: Φωτεινή Τσιμπιρίδου – Αρετή Κονδυλίδου

«Άκουσα το θεό να κλαίει» (ντοκυμαντέρ 86΄-  παραγωγή  2013) Σενάριο, σκηνοθεσία και κάμερα:  Ελπίδα Σκούφαλου. Editing, sound design, post production-compositing-finishing & color grading:  Ρουσσέλος Αραβαντινός. Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Αγγελάκας. Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μιράντα Τερζοπούλου – Νίκος Διονυσόπουλος.