Κουργιώτης Παναγιώτης

Ο Πάνος Κουργιώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις του Μεσογειακού Χώρου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2001 – 2005) και Αραβική Γλώσσα και Πολιτισμό στο ίδιο τμήμα, καθώς και στο Ινστιτούτο Bourguiba της Τύνιδας και στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού σε ειδικά προγράμματα εκμάθησης της Αραβικής σε αλλοδαπούς φοιτητές μεταξύ 2001 – 2007. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Πολιτικής Ανάλυσης ΑΠΘ (2007 – 2009) με ειδίκευση στην πολιτική ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Κύπρος, Μέση Ανατολή). Το 2013 υποστήριξε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Μορφές Επανίδρυσης του Ισλάμ τη Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή – η εμφάνιση των Ισλαμικών Οργανώσεων» στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.
Το 2015 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών κι Ανατολικών Σπουδών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Στα πλαίσια των ανατιθέμενων καθηκόντων ήταν η επικουρική διδασκαλία και οι εισηγήσεις σε σχετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος υπό την επίβλεψη της κας Τσιμπιρίδου Φωτεινής και του κου Σταματόπουλου Δημήτριου. Από το 2015 έως σήμερα διδάσκει την Αραβική Γλώσσα στο Τμήμα. Η μεταδιδακτορική του έρευνα διήρκησε δύο χρόνια και αφορούσε στην αμφισημία των μεταρρυθμιστικών discourses (al-islāh) στο αραβικό Ισλάμ. Έχει εκδώσει μια Αραβική Γραμματική και μια ιστορική μελέτη υπό τον τίτλο: «η πρώτη νιότη του Ισλαμισμού: ανακαλύπτοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον κόσμο της».
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και η αρθρογραφία του εστιάζουν στην αποικιοκρατία, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, τις σχέσεις εθνικισμού – θρησκευτικών κινημάτων στη Μέση Ανατολή, στα κόμματα, τις οργανώσεις και τις διεθνείς σχέσεις του Αραβικού Κόσμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ιράν, Τουρκίας, Κεντρικής Ασίας, Ανατολικής Μεσογείου.