Παρουσιάσεις βιβλίων – ΔΕΒΘ, Παρασκευή 26/11 και Κυριακή 28/11

Παρασκευή 26.11 5-6μμ
To ταξίδι του βιβλίου “Γυναίκες στο κουρδικό κίνημα: Μητέρες, Συντρόφισσες, Θεές” της Χαντάν Τσαγλαγιάν συνεχίζεται.

Αυτή τη φορά συζητάμε για αυτό στην 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 16:00-17:00στην Αίθουσα Κόσμος (Περίπτερο 14)

Συζητούν:
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Fotini Tsibiridou καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας
Handan Çağlayan, η συγγραφέας του βιβλίου
Μαρίνα Μεϊντάνη, δημοσιογράφος, infolibre/Ασύντακτος Τύπος, μέλος Δ.Σ ΠΟΕΣΥ
Δανάη Σιώζιου, συγγραφέας

Συντονίζει η Κατερίνα Σεργίδου, Katerina Sergidou εκδόσεις Redmarks


Κυριακή 28.11 1-2μμ
Περίπτερο 13-Φιλολογικό Καφενείο
Λογοτεχνική συνάντηση με την Djaïli AMADOU AMAL, νικήτρια του 2ου Βραβείου Γκονκούρ της Ελλάδος για το μυθιστόρημά της Les Impatientes.

Ομιλήτρια-Συντονίστρια: Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το πολυφωνικό μυθιστόρημα της Djaili Amadou Amal περιγράφει τη μοίρα της νεαρής Ramla, που αναγκάζεται να παντρευτεί τον σύζυγο της Safira, ενώ η αδερφή της Hindou, αναγκάζεται να παντρευτεί τον ξάδελφό της. Υπομονή! Αυτή είναι η μοναδική συμβουλή που ακούνε από τους δικούς τους, καθώς είναι αδιανόητο να αντιταχθείς στη θέληση του Αλλάχ. Όπως λέει η παροιμία του λαού Πελ: «Στο τέλος της υπομονής, υπάρχει ο ουρανός. Αλλά ο ουρανός μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση. Πώς αυτές οι τρεις ανυπόμονες γυναίκες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν; Το μυθιστόρημα της Djaili Amadou Amal σπάει τα ταμπού καταγγέλλοντας την κατάσταση των γυναικών στο Sahel και παραδίδει ένα συγκινητικό μυθιστόρημα σχετικά με το παγκόσμιο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών).

Η Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ (Djaili AMADOU AMAL), συγγραφέας από το Καμερούν, αγωνίζεται ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις και για την βελτίωση της θέσης των γυναικών στο Σαχέλ. Το μυθιστόρημά της Les Impatientes (Βραβείο Μαθητών-τριών Λυκείου, 2020) πραγματεύεται θέματα ενδοοικογενειακής βίας στις πολυγαμικές οικογένειες. Με την ευαισθησία της συμπαρίσταται στον σκληρό αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών στο Σαχέλ και, γενικότερα, στην Αφρική.