Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας: «Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια» το Εργαστήριο Πολιτισμός-Σύνορα-Φύλο, του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετέχει την Πέμπτη 20/6/2024 στις 20:00 με ομιλητές: την κα Ελένη Σιδέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΒΣΑΣ, ΠΑΜΑΚ και τον κ. Δημήτρη Καταΐφτσή, Εξωτερικό συνεργάτη – διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μεταναστευτικές Σπουδές, Τμήμα ΒΣΑΣ, ΠΑΜΑΚ. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Η τελετουργικότητα της φωτογραφίας στα σύγχρονα Βαλκάνια» και θα πραγματοποιηθεί στο ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Παράρτημα Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση: Βίλα Καπαντζή – Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108).
Η έκθεση, που φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ έως και τις 6 Ιουλίου 2024, εξετάζει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) φωτίζουν σε εννέα έργα  χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, το μέσο της φωτογραφίας τον ρόλο και τη σημασία των τελετουργικών.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2024 από το Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη στο ΜΙΕΤ-Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα για την έκθεση:https://www.miet.gr/event-list/event-Omadikh-ek8esh-Then-and-Again-Tote-kai-jana

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, με δυνατότητα κράτησης θέσης στην παρακάτω φόρμα. https://forms.office.com/e/JG41JqMTZd